Stadsmuzikantenfestival

29/08/2021
14u30 - 17u40
Locatie: Begijnhof, Tongeren (zie ticket voor de exacte locatie)
Basis: GRATIS
Tickets: Klik hier
Muziek
Lange berichttekst: 

Zes bands en singer-songwriters spelen één dag als straatmuzikant in het door Unesco erkende Tongerse Begijnhof.

De formule van het Stadsmuzikantenfestival is eenvoudig maar sterk. 6 bands en singer-songwriters worden een zondagnamiddag lang ingezet als straatmuzikanten. Het Stadsmuzikantenfestival is een mix van muziek en erfgoed. Het staat geprogrammeerd in de binnenstad van Tongeren, meer bepaald in het charmante Begijnhof (Unesco Werelderfgoed).

Op zondag 29 augustus, tussen 14.30 en 17.40, spelen al de muzikanten 6 setjes van 15 minuten in de openbare ruimte van het Begijnhof van Tongeren. Ze doen dat zonder podium en (semi-)akoestisch.De concertlocaties liggen op wandelafstand van elkaar. In virusvrije jaren loopt het publiek vrij rond van stadsmuzikant naar stadsmuzikant en stelt zo z'n eigen programma samen.

Om tegemoet te komen aan de geldende veiligheidsmaatregelen splitsen we ons publiek in 6 groepen. Voor iedere groep start het festival stipt om 14.30 maar op een andere locatie. Na elk concert wandelt de groep onder begeleiding naar de volgende locatie. Tijdens de concerten zit iedereen.

Zo biedt het Stadsmuzikantenfestival ook in uitdagende tijden aan 400 fijnproevers de gelegenheid om op één namiddag van 6 acts te genieten. Voor de muzikanten zijn er regenplekken voorzien. Van de bezoekers verwachten we dat ze zich kleden op het weer.

Het stadsmuzikantenfestival is uitverkocht. Schrijf je in op onze wachtlijst via moment@stadtongeren.be, dan nemen we contact met je op zodra (en als) er plaatsen vrijkomen

___________________________________________________________________________________________________________

LINE-UP EDITIE 2021

 

CASPAR AUWERKERKEN

Nog geen enkel nummer hebben uitgebracht, maar toch al voorprogramma’s verzorgen van onder meer The Bony King of Nowhere en Portland, het is niet iedereen gegeven. De 21-jarige Hasseltse singer-songwriter Caspar Auwerkerken creëert, gewapend met een gitaar en een prachtige stem, een droomwereld vol hoop en melancholie. Ogen dicht en genieten van de intimiteit.

Caspar Auwerkerken :: zang & gitaar

Elisabeth Callewaert :: cello

Songs die opvallen door hun magische breekbaarheid  (Luminous Dash)

 ©Jurgen Augusteyns

CHANTAL ACDA (duo)

U kent Chantal Acda misschien als zangeres bij Isbells. Maar ondertussen bouwde deze Nederlandse die in Antwerpen belandde ook als solo-artiest een sterke reputatie op. Haar nieuwste album ‘Saturday Moon’ (2021) werd met veelsterrenrecensies overladen. Het is een mix van jazz, americana, wereldmuziek en avant-garde. Acda produceerde haar vijfde plaat volledig zelf, maar ze werkte samen met grote namen als Borgar Magnason (Sigur RósDamian Rice), Alan Sparhawk en Mimi Parker (Low), Alan Gevaert (dEUS), Bill Frisell en Shahzad Ismaily (Marc Ribot, Tom Waits), … om er maar een paar te noemen. In Tongeren zal het talent van Chantal Acda geflankeerd worden door Gaëtan Vandewoude (Isbells).

Chantal Acda :: zang & gitaar

Gaëtan Vandewoude :: gitaar & zang

 

Eén song ver op ‘Saturday Moon’ en er dient al een vers blik met superlatieven te worden opgengetrokken. Ik moest denken aan de beste song die The Walkabouts nooit geschreven hebben. De titeltrack zet de toon voor een plaat die van schoonheid de norm maakt.

 (Humo) (****1/2)

 

De ene lockdownplaat is de andere niet.

(Knack Focus) (****)

 

De zangeres graaft in zichzelf en maakt van haar sopraan een penseel. Haar beste, en een sprong.

(De Standaard)

 

Acht songs, meer heeft Chantal Acda op haar nieuwe plaat niet nodig om ons van de sokken te blazen (DaMusic)

 

 © Simon Debbaut-L'ecluse

MOONEYE (solo)

Mooneye, winnaar van De Nieuwe Lichting (2019) op Studio Brussel, wordt vergeleken met Fleet Foxes en Neil Young. Er zijn ergere dingen in het leven. Volgens de Nederlands Muziekbijbel OOR was hun eerste EP een verzameling meesterlijke popsongs. Dit najaar brengen Libberecht &Co hun eerste full album uit.  Verwacht je aan tijdloze muziek, warme melodieën en catchy refreinen.

Michiel Libberecht :: zang & gitaar

‘I feel lonely / And I’m cold again / Can someone fix the heater?’ Opvallend straffe kippenvelsong

over een kapotte verwarming

 (Humo)

 

 © WM

NIGHT OF THE PAWLOWSKI SYNDROME (nu ook overdag!)

Zonder Mauro Pawlowski zou het Belgische muzieklandschap er radicaal anders uit zien. De zanger en gitarist heeft dan ook een hand gehad in enkele invloedrijke muzikale projecten van de afgelopen decennia. Als frontman van de toonaangevende band Evil Superstars maar ook in acts als Mitsoobishy Jacson, Kiss My Jazz, The Love Substitutes, dEUS, Gruppo di Pawlowski, Hitsville Drunks, Maurits Pauwels, en ga zo maar door. Een onstilbare honger voor muzikaal experiment en een allesomvattende aantrekkingskracht op het podium maken Mauro tot een van de meest geliefde muzikanten van de hedendaagse Belgische scene. Welke bochten deze show, genaamd Night Of The Pawlowski Syndrome (nu ook overdag!) precies zal maken of welke gedaante hij deze keer zal aannemen valt niet te voorspellen. Maar: entertainment, oerdegelijke en betrouwbare top kwaliteit verzekerd!

Mauro Pawlowski :: zang & gitaar & vanalles

Wie Mauro de voorbije twintig jaar heeft gevolgd, weet dat aan zijn übereclectische oeuvre geen touw vast te knopen valt. Zoveel maskers, zoveel schizofrenie.  Niemand anders komt ermee weg.

(De Standaard)

  © joris Jeursen

PAARD.

Het Gentse trio PAARD. veroverde op een drafje de Vlaamse kwaliteitspodia. Vibrafonist Wim Segers (Compro Oro), bassist Owen Perry Weston (Coely) en drummer Sigfrid Burroughs (Kapitan Korsakov) brengen een spannende mix van jazz, funk, hiphop en noise. Dwarse songs die ontstaan uit vrije improvisatie. Genregrenzen kent dit beestje niet. Hun eerste EP ‘ZALM’ kwam uit in 2020.

Wim Segers :: vibrafoon

Owen Perry Weston :: bas

Sigfried Burroughs :: drum

Het jazztrio PAARD. is op sneltempo uitgegroeid tot één van de meest beloftevolle Belgische jazzacts. Al voor hun eerste single uit was, stonden ze op We Are Open. Daar verzamelden ze zo'n grote menigte dat de toegang moest afgesloten worden. Wie ze al live heeft gezien weet waarom iedereen vol lof spreekt over PAARD. 

(Radio 1)

 © Anton Fayle

SAM DE NEF (solo)

U kent Sam De Nef misschien als zanger van de Rock Rally finalisten ‘Danny Blue and the Old Socks’, of als buurjongen van Linde Merckpoel. Dit jaar bracht hij zijn solo EP ‘Lonely Day, Crowded Year’ uit. De Nef is geïnspireerd door mensen als Dylan, Jack Kerouac, Leonard Cohen en Karen Dalton, maar hij heeft een indrukwekkende eigen stem en blijft uit de buurt van clichés.

Sam De Nef :: zang & gitaar

In de lockdown werd Sam De Nef (22) door Tamino getipt en haalde het Gentse Label Unday hem binnen. Hoe wonderlijk hij klinkt, hoor je meteen. Zoveel zelfvertrouwen als er in zijn stem schemert, zoveel warme onwennigheid walst er over zijn intieme liedjes.

(De Morgen)

Op ‘Lonely Day, Crowded Year’ ontpopt Sam De Nef zich overtuigend als soloartiest. Met zachte stem zingt de Antwerpse PXL-Music student lieflijke fluisterliedjes zonder opsmuk, in de traditie van de jonge Bob Dylan, Leonard Cohen en Nick Drake. De melancholische toon suggereert dat in deze twintiger een oude ziel huist. 7 songs, 23 minuten, soms volstaat dat voor een visitekaartje.

(Het Belang van Limburg)

 

 

 


CREDITS

Curator: Danielle Gielen

Muzikanten: Caspar Auwerkerken en Elizabeth Callewaert (cello), Chantal Acda (duo), Mooneye (solo), Night of the Pawlowski Syndrome, Paard., Sam De Nef