MARX | Johan Heldenbergh
Er zijn voorstellingen die van een tijdloosheid genieten dat ze de noodzaak van hernemen in zich dragen steeds opnieuw de scène op te stappen.
Stefaan Van Brabandt schreef de theatermonoloog MARX. Acteur Johan Heldenbergh breng Karl Marx zonder weerga.
Voor hen die de voorstelling nooit zagen: een unieke kans. Zij de creatie ooit zagen: een herbelevenis.
Dankzij het partnerschap met Theater Aan Zee en de vzw De Verwondering van Stefaan Van Brabandt is Johan overhaald de monoloog opnieuw in te studeren.
Geen filosoof heeft een grotere stempel op de wereldgeschiedenis gedrukt dan de 19e-eeuwse filosoof Karl Marx, die geldt als de belangrijkste denker van het socialisme en communisme. En geen filosoof heeft zoveel verdeeldheid gezaaid: afhankelijk van hoe zijn woorden werden geïnterpreteerd, is hij vervloekt en aanbeden, uitgespuwd en op handen gedragen. Hij werd beschouwd als een afgod en een bevrijder, maar zijn goede intenties hebben ook de weg naar de hel geplaveid: miljoenen mensen werden gedood in naam van de ‘marxistische bevrijding’.
In de theatermonoloog MARX kijkt één van de invloedrijkste denkers uit de geschiedenis terug op zijn bewogen leven en denken. Waarin heeft Marx zich vergist? En waarin heeft hij gelijk gekregen? In welk opzicht is zijn filosofie vandaag nog steeds relevant en bevrijdend? In tijden van onzekerheid en groeiende ongelijkheid is de theatermonoloog MARX een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid.
De site van de Tongerse Romeinse tempel maakt het optreden op MoMeNT uniek.
Parking Atheneum Tungrorum Campus Plinius (Keverstraat 26)
Credits
CREDITS
Stefaan Van Brabandt: tekst
Johan Heldenbergh: spel
De Verwondering en Het Zuidelijk Toneel: productie
Arenbergschouwburg Antwerpen: coproductie
met de steun van het Vlaams Fonds voor de Letteren
Foto: Koen Broos
Image
Image
Image
Image
Image