“Het einde der tijden doet ons nadenken over wat tijd voor ons betekent.”

Interview met Elke Janssen over Vijf voor twaalf (door Elisabeth Morrhey)

 

Van vijf voor twaalf tot vijf na twaalf zet Elke Janssen elke dag van het MoMeNTfestival in met een unieke performance.

Elke: Het is een moment eigenlijk, het afsluiten van de ene dag en het begin van de andere dag, van vijf voor twaalf tot vijf na twaalf. Het gaat echter niet alleen over het verloop van de voorbije of volgende dag, maar over tijd tout court. Wat is tijd, hoe pak je dat vast? Kun je tijd überhaupt vastpakken of blijft het iets vaag, kun je het alleen opdelen in momenten of ogenblikken?

 

Elke steekt veel denkwerk in de voorbereiding, maar het verloop van elke performance laat ze op het moment zelf ontstaan. 

Elke: Ik neem altijd een aantal vragen of bedenkingen mee die ik met de aanwezigen deel. Dan kijk ik welke reactie daarop komt en pik ik daarop in. Het is dus een stukje vanuit improvisatie. Improviseren is heel erg in het moment zijn, en ik vind het fijn om het publiek daarin mee te pakken.

 

Voor Elke is het een cadeau te kunnen werken met het einde der tijden.

Elke: Het doet ons nadenken over wat tijd voor ons betekent, welke waarde wij aan seconden geven. Soms willen we tijd heel erg vasthouden. Herinneringen zijn gemaakt van elke seconde die we met iemand of iets hebben gedeeld. Maar er zit ook waarde in dingen die we willen weggooien of vergeten, omdat we ze eigenlijk niet meer willen.

Vijf voor 12
Vijf voor 12