Yakara, symfonie nr. 3 - Piet Swerts & philharmonie zuidnederland

18/09/2020
18u00, 20u30
Basis: € 10,00
Tickets: Klik hier
Klassiek
Lange berichttekst: 

Het klinkt wat grootmoedig, maar als de Donau en de Moldau geëerd mogen worden met een symfonie, waarom dan de Jeker niet?

Het ‘open leggen’ biedt een inspirerende gelegenheid om kracht bij het woord te voeren.

De Tongerse componist Piet J. Swerts werd door MoMeNT gevraagd om een symfonie te componeren. Ter inspiratie organiseerde MoMeNT in 2019 in het kader van dit project drie wandelingen langs de Jeker. Riet van Cleuvenbergen gidste deze belevingswandelingen langs Jekerdorpen en steden. Piet Swerts wandelde 55 kilometer langs de Jeker mee en behaalde tijdens deze wandelingen de bezieling voor het componeren van ‘Yakara’.

MoMeNT heeft met de philharmonie zuidnederland een partner gevonden voor de uitvoering en Musica Sacra is de dynamische festival-programmator in Maastricht. Dat maakt dat na de wereldpremière te Tongeren de symfonie ook gespeeld wordt in Maastricht en in Den Bosch. Ter informatie: Yakara is de oudste benaming voor de Jeker. Na de wereldpremière in Tongeren reist Yakara nog verder naar Maastricht en Den Bosch.

Chantal Pattyn is de gastvrouw van de avond en interviewt een aantal ‘betrokkenen’ over het openleggen van de Jeker. Zij is de netmanager en presentator van de Belgische radiozender Klara.

KLIK HIER VOOR TICKETS OM 18u00

KLIK HIER VOOR TICKETS OM 20u30

 
Er zal voldoende publieksafstand gewaarborgd blijven tussen spelers en publiek en publiek onderling conform aan de regelgeving die geldt in de VELINX. Er wordt desinfecterende handgel voorzien op de locatie.


CREDITS:

Componist: Piet Swerts
Dirigent: Philipp Pointner
Solist: Vincent Kusters
Kwartet van conservatoriumkoor: Valerie Stammet, Eline Meijs, Nair Gimenez, Cynthia Setiawan o.l.v. Hans Leenders
Presentator: Chantal Pattyn
Gecreërd:op uitnodiging van MoMeNT
Gecreëerd i.s.m.: philharmonie zuiderland, Musica Sacra
Uit sympathie: Klara

 

CD, beeld-opname

AUDIO: Pieter Ketelslegers
BEELD: Dieter Janssens, Andy Van den Bosch (AP audiovisuele producties)