TIJDgeest Frank Van Laeken in gesprek met Herwig Ilegems, Hilde Van Mieghem en Maud Vanhauwaert

13/08/2022
12-14u
Locatie: Auditorium Gallo-Romeins Museum
Basis: gratis
Interview
Debat
Lange berichttekst: 
Gedurende drie opeenvolgde dagen, telkens van 12u00 tot 14u00, nodigt journalist en docent cultuurjournalistiek Frank Van Laeken drie gasten uit voor een diepte-interview.
 
De verdienste van Frank Van Laeken kan haast niet worden overschat.  Hij bereidt zich minutieus voor en creëert ruimte en tijd voor zowel filosofische bespiegelingen, persoonlijke ontboezemingen en uiteraard ook voor de meer ernstige onderwerpen die zich binnen onze razendsnel evoluerende samenleving afspelen. 
 
 
Herwig Ilegems: bouwde een theatercarrière uit bij de gezelschappen Theater Theater, Het Toneelhuis, De Roovers, De Zweep en FC Bergman en Comp. Marius. Het grote publiek leerde hem kennen als nieuwsgierige buurman Herman (‘Ik zen nogal ne kèrel hé!’)  in de tv-serie Van vlees en bloed (2009). Hij schreef en regisseerde de Canvas-reeks Duts en speelde tevens de hoofdrol. Hij was ook coauteur en regisseur van Clinch. Eerder dit jaar speelde hij een hoofdrol in de Eén-reeks Twee zomers. Op MoMeNT wordt Head to head! vertoond, een video-installatie waarin hij letterlijk een tête-à-tête heeft met allerlei dieren.
 
 
Hilde Van Mieghem: actrice, auteur en regisseuse. Was te zien in de Vlaamse films Vrijdag (Hugo Claus), Skin (Guido Henderickx), Sailors don’t cry (Marc Didden) en Hombres complicados (Dominique Deruddere). Zelf regisseerde ze De kus, Dennis van Rita, Smoorverliefd en Sprakeloos. Haar eerste roman, De drie duifkes, over drie temperamentvolle vrouwen in het jaar 1920, verscheen in juni. Al vijf jaar heeft ze een wekelijkse column in Zeno (De Morgen). Sinds het ontstaan van #metoo zet ze zich in tegen seksueel misbruik en intimidatie. Knack riep haar in 2017 uit tot ‘Vrouw van het jaar’. Voor Canvas maakte ze Als je eens wist, drie fel geprezen reeksen over mishandeling.
 
 
Maud Vanhauwaert: dichteres en performer, die in 2011 debuteerde met de dichtbundel Ik ben mogelijk, bekroond met de Vrouw Debuutprijs. Wij zijn evenwijdig (2014) ontving zowel de Herman de Coninck publieksprijs als de Hugues C. Pernathprijs, twee prestigieuze Vlaamse poëzieprijzen. In 2018 en 2019 benoemde de stad Antwerpen haar tot stadsdichteres. Die gedichten werden samen met nog ongepubliceerd werk in 2020 gebundeld in Het stad in mij, bekroond met de Jan Campert-prijs. Ze begeleidt jonge aspirant-schrijvers tijdens Schrijfk(r)amp op MoMeNT.
 

 


CREDITS

Frank Van Laeken

Herwig Ilegems

Hilde Van Mieghem

Maud Vanhauwaert

 

foto: Damien Thonnon