Teseumsessie | Psallentes

22/08/2021
15u00
Locatie: Onze-Lieve-Vrouwebasiliek - Tongeren
Basis: GRATIS
Tickets: Klik hier
Muziek
Klassiek
Lange berichttekst: 

Drie lezingen en één concert in het unieke kader van de kloostertuin in het Teseum, het laatste overblijfsel van het vroegere monasterium, een kloosterdomein rond de huidige basiliek. De binnentuin met zijn 12e eeuwse Romaanse kloostergang is – mede door de aanwezige stilte en sereniteit – de uitgelezen plek voor een grote luisterbereidheid.

Vandaag | Psallentes

De gregoriaanse groep Psallentes (‘de zingenden’) werd opgericht door zanger en dirigent Hendrik Vanden Abeele. Het ensemble gaat op zoek naar gregoriaans en aanverwante polyfonie uit verschillende historische periodes, met bijzondere aandacht voor de late middeleeuwen en de renaissance.

Het ensemble wordt internationaal erkend voor hun tegelijk integere en gedurfde programmatie, met steeds opnieuw een ander licht op het ogenschijnlijk monochrome gregoriaanse repertoire. Het ensemble bracht een dertigtal cd’s uit, en ontving verschillende prijzen.
Psallentes is ook een enthousiaste partner in museale projecten. Zo realiseerde het ensemble de volledige opname van een zestiende-eeuws processionale, voor het Begijnhofmuseum Turnhout en werkte het intensief mee aan de muzikale uitbouw van een tentoonstelling over muziek in het Lam Gods (Caermersklooster Gent). Psallentes is ook te horen op de multimediagids in de schatkamer van het Teseum te Tongeren.

Psallentes concerteerde op vele grote en kleine podia doorheen Europa en Noord-Amerika – van het kleinschalige Musica Sacra-festival te Bever over Laus Polyphoniae Antwerpen, Oude Muziek Utrecht, het Amsterdamse Muziekgebouw aan ‘t IJ en de REMA-showcase te Valencia tot het Konzerthaus Wenen toe.

 

Reserveren kan via hier


CREDITS

muziekgroep: Psallentes
Fotograaf: ©  Wouter Van Vaerenbergh