Teseumsessie | Douwe Draaisma

05/08/2021
20u00
Locatie: Teseum, Museumkwartier 2, 3700 Tongeren
Basis: GRATIS
Tickets: Klik hier
Filosofie
Lange berichttekst: 

Drie lezingen en één concert in het unieke kader van de kloostertuin in het Teseum, het laatste overblijfsel van het vroegere monasterium, een kloosterdomein rond de huidige basiliek. De binnentuin met zijn 12e eeuwse Romaanse kloostergang is – mede door de aanwezige stilte en sereniteit – de uitgelezen plek voor een grote luisterbereidheid.

Vandaag | Douwe Draaisma

Douwe Draaisma is een Nederlandse psycholoog die gespecialiseerd is in de aard en mechanismen van het menselijk geheugen.

Psychologische tijd wordt gefabriceerd in je geheugen en kan afwijken van klokkentijd. Subjectief beleefde tijd kan vertragen, versnellen, uitzetten of krimpen. Deze tijdsillusies zorgen voor afwijkingen in het schatten van hoe lang iets is geleden of hoe lang je in de rij hebt staan wachten. Maar de meest wezenlijke illusie is de versnelling van de jaren bij het ouder worden. De jaren beginnen te krimpen, terwijl de tijd van je jeugd in de terugblik juist lijkt uit te zetten.

Douwe Draaisma zal spreken over het psychologische onderzoek naar biologische klokken en de invloed die ze hebben op de menselijke tijdbeleving. Een aanrader is zijn boek ‘Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt’.

 

Reserveren kan via hier


CREDITS

spreker: Douwe Draaisma
Fotograaf: © Sake Elzinga