Teseum TIJDsessie #4: LIEVER UIT BALANS - Jonas Winterland

09/08/2018
20:00
Locatie: Teseum - Museumkwartier 2, 3700 Tongeren
Basis: GRATIS
Familie
Muziek

Drie lezingen en één concert in het unieke kader van de kloostertuin in het Teseum. De Romaanse kloostergang, deels uit de 12de eeuw, is het laatste overblijfsel van het vroegere monasterium, een kloosterdomein rond de huidige basiliek.

Na een korte radiostilte treedt Jonas Winterland terug op het voorplan met een nagelnieuw album. Liever uit balans (januari 2017) is al zijn derde langspeler, na de warm onthaalde voorgangers Mensen zijn gemaakt van dun papier en Zwaartekracht en andere verzinsels.

In ijltempo groeide de Leuvense singer-songwriter uit tot een vaste waarde. Hij werd genomineerd voor de Mia’s en songs als Altijd halverwege en Het meisje uit het lied groeiden uit tot vaderlandse klassiekers. De vakpers hoorde echo’s van Eels en Gorki en noemde Winterland “het Nederlandstalige equivalent van Leonard Cohen”.

Het nieuwe album Liever uit balans – met o.a. eerste single Burn-out (meer wil ik niet) – toont dat Winterland nog altijd een patent heeft op poëtische teksten en loepzuivere melodieën. Tegelijk hebben zijn songs een verrassend nieuw geluid gekregen, waarvoor je binnen de landsgrenzen nauwelijks vergelijkingen vindt. Zijn akoestische sound gaat nu een geslaagd huwelijk aan met uitgepuurde elektronica. Denk aan Bon Iver, Christine & The Queens of – iets dichter bij huis – Spinvis.

Dat maakt van Jonas Winterland meer dan ooit een unieke stem in de Nederlandstalige muziek en van Liever uit balans zijn meest avontuurlijke plaat tot op heden.

Voor deze voorstelling is geen ticket nodig.


Credits:
Muziek: Jonas Winterland