Teseum TIJDsessie #2: De macht van de gewoonte

19/07/2018
20:00
Locatie: Teseum - Museumkwartier 2, 3700 Tongeren
Filosofie

Drie lezingen en één concert in het unieke kader van de kloostertuin in het Teseum. De Romaanse kloostergang, deels uit de 12de eeuw, is het laatste overblijfsel van het vroegere monasterium, een kloosterdomein rond de huidige basiliek.

De macht van de gewoonte: over sociale ritmes en sociale tijd

Vorig jaar nog verkozen tot eerste minister van TIJD, deze zomer staat Ignace Glorieux in het Teseum met een lezing over sociale ritmes en sociale TIJD.

Tijd is mensenwerk, een sociale categorie. Mensen maken en ordenen de tijd. Tegelijkertijd hebben we de indruk dat de tijd buiten onszelf bestaat: we hebben tijd, we besteden tijd, we sparen tijd net alsof het iets tastbaar is. In wezen krijgt tijd echter alleen maar een betekenis doordat we ze gebruiken in ons dagelijks leven. Zo wordt tijd een sociaal feit, een realiteit die betekenis heeft en geeft. In deze lezing gaan we dieper in op dit sociologische inzicht. We exploreren onder meer verschillende niveaus van sociale tijd, hoe die elkaar wederzijds beïnvloeden en hoe ze op die manier de robuuste ondergrond vormen van onze collectieve tijdsordening en ons leven diepgaand beïnvloeden.

Voor deze voorstelling is geen ticket nodig.


Credits:
Lezing: Ignace Glorieux