Teseum TIJDsessie #1 - Douwe Draaisma

25/07/2019
20:00
Locatie: Teseum, Museumkwartier 2, Tongeren
Basis: GRATIS
Filosofie
Lange berichttekst: 

Het Teseum heeft de TIJD al in zich.

Gedurende drie zomeravonden geeft het Teseum podiumTIJD aan filosofen en muzikanten om in hun discipline een benadering van TIJD te geven. Op het programma staan Douwe Draaisma, een Nederlands psycholoog die gespecialiseerd is in de aard en mechanismen van het menselijk geheugen, Elke Geraerts, een expert in stress en Bart Comigo, een muzikant waarvan de nummers hun oorsprong vinden in de spirituele werken van de amazonereligies.

Spreker: Douwe Draaisma

Douwe Draaisma is bijzonder hoogleraar in de geschiedenis van de psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij ontving in 1990 de Heymans Prijs van het Nederlands Instituut van Psychologen voor zijn onderzoek naar de geschiedenis van de psychologie.
Zijn grootste succes is het boek Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt. De uiteenzetting over het autobiografische geheugen won onder andere de NWO Eurekaprijs in 2013. Daarnaast werd het boek in twintig talen vertaald.

Draaisma schreef onder meer over de recente geschiedenis van het hersenonderzoek (Ontregelde geesten, 2006), over het zogenaamde reminiscentie-effect en de relatie tussen geheugen en tijd (De heimweefabriek, 2008) en over vergeten en verdrongen herinneringen (Vergeetboek, 2010).
Zijn publicaties worden geroemd om zijn heldere uiteenzettingen en prettige schrijfstijl en dat in combinatie met ingewikkelde onderwerpen die zich afspelen in de menselijke geest.
Draaisma’s meest recente werk, De dromenwever (2013), gaat over vraagstukken bij dromen. Waarom accepteer je in je droom bizarre situaties als volkomen vanzelfsprekend? En betekenen dromen eigenlijk wel iets?

Waarom het leven sneller gaat als je ouder wordt

Psychologische tijd wordt gefabriceerd in je geheugen en kan afwijken van klokkentijd. Subjectief beleefde tijd kan vertragen, versnellen, uitzetten of krimpen. Deze tijdsillusies zorgen voor afwijkingen in het schatten van hoe lang iets is geleden of hoe lang je in de rij hebt staan wachten. Maar de meest wezenlijke illusie is de versnelling van de jaren bij het ouder worden. De jaren beginnen te krimpen, terwijl de tijd van je jeugd in de terugblik juist lijkt uit te zetten. Douwe Draaisma zal spreken over het psychologische onderzoek naar biologische klokken en de invloed die ze hebben op de menselijke tijdbeleving.

GRATIS TOEGANG


Credits

Spreker: Douwe Draaisma

Foto: ©Sake Elzinga