't Oud Hospitaal

01/07/2020 > 01/10/2021
Locatie: Julianusplein Tongeren
Basis: € 10,00
Expo
Familie
Lange berichttekst: 

MoMeNT heeft een zwak voor het heden, het verleden en de toekomst. Soms moeten we het verleden kennen om het heden beter te begrijpen. In de volksmond wordt het Julianusplein dikwijls nog geduid als de plek van het oud hospitaal. Voor de dertigers onder ons is deze verwijzing naar een periode van ver ergens in de vorige eeuw.

En toch!

Tongenaar Jos Molenaers studeerde begin jaren ‘80 af als fotograaf te Genk. Als eindexamen koos hij ervoor om een fotoreportage te maken van het dagelijkse werk in het toenmalig hospitaal. Deze foto’s kwamen na de diploma-uitreiking nooit meer uit de doos. 2020 was hét MoMeNT om deze zwart-witfoto’s publiekelijk te maken, tevens als hartverwarmende boodschap om dank en steun te betuigen aan onze helden van de zorgsector, die in eerste lijn staan tegen de strijd met het coronavirus.

Exact 40 jaar later gaat woordkunstenares Mona Thijs, op uitnodiging van MoMeNT, op zoek naar personen die begin jaren tachtig een band hadden met dit hospitaal, er geboren zijn, gewerkt hebben of er een anekdote van willen meedelen. Zonder twijfel roept deze bundel voor vele nieuwe herinneringen op.

Het boekje kan in Tongeren gekocht worden bij Standaard Boekhandel, fotograaf Jos Molenaers of Toerisme.
 

 

 


CREDITS

Foto's:
Jos Molenaers

Tekst:
Mona Thijs

Vormgever:
Johan Vandebosch, ziezo

Geïnterviewden:
Marie-Claire Bienkens, Marie-Paule Bremeeuws, Arlette Brulmans, Louis Castermans, Jozef Colson, Peter Colson, dr. Joseph-Antoine Lacocque, Roza Maes, Jos Molenaers, Agnes Panis, Marie-Louise Rouffa, dr. Ruysschaert, Veerle Souvereyns