Openluchtcinema | dag 3

18/07/2021
14u00, 17u00, 20u00
Locatie: Ambiorixkazerne, Blaarstraat 99, 3700 Tongeren
Basis: GRATIS
FIlm
Familie
Lange berichttekst: 

Een portie gratis film voor alle leeftijden op groot scherm, de openluchtcinema combineert het beste van twee werelden: cinema op het grote doek zonder ook maar één seconde van de zwoele zomerdagen te moeten missen.

 

VANDAAG

L'Extraordinaire Voyage de Marona | 14u
Wat hebben we verdiend vandaag? | 17u
The King of the Mount Ventoux | 20u

L'Extraordinaire Voyage de Marona | 14u

Marona is een kruising tussen een Argentijnse mastiff en een prachtige bastaardhond. Kort na haar geboorte, wordt het kleine hondje met een hartvormig neusje gescheiden van haar familie en komt ze terecht bij de getalenteerde Manole, een acrobaat, die haar haar eerste echte naam geeft: Ana. Het hondje schenkt hem hondstrouw al haar liefde en aandacht, terwijl ze samen optreden en momenten van geluk delen. Wanneer Manole een belangrijk contract krijgt aangeboden waarbij er geen ruimte is voor honden, besluit ze om weg te lopen. Ze wil niet deelnemen aan zijn ongeluk. Eenzaam en zwervend door de straten, wordt ze gevonden in een vuilnisbak door Istvan, die haar de naam Sara geeft. Na een harmonieus begin op de bouwplaats waar hij werkt, raakt Istvan steeds meer gehecht aan het hondje. Madalina, de vrouw van Istvan, voor wie de hond meer een bevlieging is, probeert Sara stil te laten zitten als een standbeeld. Het hondje blijkt niet zo gehoorzaam te zijn als ze zou willen, en dus probeert Madalina van haar af te komen; gelukkig weet Sara te ontsnappen aan de hondenvangers en loopt ze weer weg. Ze wordt uiteindelijk gevonden in een park, door een meisje genaamd Solange, dat haar de naam Marona geeft. Het is de tijd om mensen te accepteren zoals ze zijn en lief te hebben en langzaamaan vindt Marona een (ander) plekje in haar hart voor iedereen.

 

IFFR: "In de eerste momenten van L'extraordinaire voyage de Marona knippert een straattekening van een opgekruld hondje nog een paar keer met haar ogen. Hondje Marona neemt afscheid, terwijl het krijtstof al begint te vervagen door de wind. Het is het begin van een oogstrelende animatiefilm."

 

Anca Damian

Frankrijk - 2018

1u32'

Ondertiteling Nederlands

 

Wat hebben we verdiend vandaag? | 17u

Filmmaker Brecht Vanhoenacker volgde anderhalf jaar lang werk en leven op zes Oost-Vlaamse landbouwbedrijven. De landbouwers vertellen in Wat hebben we verdiend vandaag? over de hindernissen en vragen waar zij elke dag mee geconfronteerd worden en nemen de tijd om uit te leggen waarom ze met hart en ziel voor hun stiel gekozen hebben en blijven kiezen. Landbouwers zijn een levensnoodzakelijke schakel in onze voedselketen. Ze zijn zich bewust van die verantwoordelijkheid, werken keihard en lopen over van passie en toewijding voor hun land en de dieren. ‘Boeren is geen job, het is een manier van leven’ zegt één van de landbouwers daarover in deze film. Wat de landbouwers daarvoor terugkrijgen staat helaas niet in verhouding tot de inspanningen en opofferingen die zij elke dag doen. Ze zijn overgeleverd aan een onvoorspelbare, ruwe markt en voelen hoe de consument zijn verbinding met de boerenstiel verloren heeft. Met Wat hebben we verdiend vandaag? wilt Victoria Deluxe een fundamentele bijdrage leveren aan de beeldvorming over de staat van de landbouw in Vlaanderen.

 

Delfien Vereecken: “Het is een hard leven dat wij hebben, maar wel een mooi leven. Niemand weet hoe het over twintig jaar zal zijn, dus ge moet het pakken zoals het komt.”

 
Brecht Vanhoenacker
 
België - 2018
 
1u35'
 
Ondertiteling Nederlands

 

The King of the Mount Ventoux | 20u

Wat als Eddy Merckx, Marco Pantani, Richard Virenque, Juanma Garaté en Jeff Bernard het tegen elkaar zouden opnemen op de Ventoux? De documentaire The King of Mont Ventoux speelt hen virtueel tegen elkaar uit. Een echte wedstrijd tussen de vijf zit er niet meer in. Merckx zegevierde immers al in 1970 op de Kale Reus, Bernard in 1987, Pantani in 2000, Virenque in 2002 en Garaté in 2009. Toch zou het interessant zijn om hen te zien strijden (tegen de wetten van tijd en ruimte in).

Waren de renners vroeger echt beter? Of is het hoogtechnologische materiaal van de laatste jaren een doorslaggevende factor? De documentaire The King of Mont Ventoux geeft ons het antwoord. De fameuze vijf nemen het vanaf Bédoin 21 km tegen elkaar op. De winnaar wordt gekroond tot de koning van de Ventoux. Toeval of niet, maar op zondag 18 juli finisht de 108e Tour de France op de Champs-Élysées in Parijs.

The King of Mont Ventoux is een productie van Fons Feyaerts met de steun van het Vlaams Audiovisueel Fonds en het Media Programma van de Europese Unie.

 

Willy Pauli: "Het zijn verschillende generaties met verschillende materialen in verschillende periodes. Ik vind het wel een heel mooi concept en ik snak ernaar om te zien wie er gaat winnen."

 
Fons Feyaerts
 
België - 2013
 
1u15'
 
Ondertiteling Nederlands

 

Volledige schema: 

Vrijdag

Blinded by the light | 14u
Robert de Wavrin, een Belgische etnograaf | 17u
Final cut Ladies and Gentleman | 20u
 
Zaterdag
 
Mi amigo alexis  | 14u
Vijf films van vijf generaties vrouwelijke Belgische filmmakers | 17u 
Modern Times | 20u 
 
Zondag 
 
L'Extraordinaire Voyage de Marona | 14u
Wat hebben we verdiend vandaag? | 17u
The King of the Mount Ventoux | 20u
 
PARKING
 

CREDITS

Afbeelding: © The King of the Mount Ventoux