Openluchtcinema | dag 1

16/07/2021
14u00, 17u00, 20u00
Locatie: Ambiorixkazerne, Blaarstraat 99, 3700 Tongeren
Basis: GRATIS
FIlm
Familie
Lange berichttekst: 

Een portie gratis film voor alle leeftijden op groot scherm, de openluchtcinema combineert het beste van twee werelden: cinema op het grote doek zonder ook maar één seconde van de zwoele zomerdagen te moeten missen.

 

VANDAAG

Blinded by the light | 14u
Robert de Wavrin, een Belgische etnograaf | 17u
Final cut Ladies and Gentleman | 20u

Blinded by the light | 14u

Blinded by the Light vertelt een ontroerend mooi  en waargebeurd verhaal over Javed, een Britse tiener van Pakistaanse afkomst die in de jaren ‘80 opgroeit in de stad Luton. Hij schrijft poëzie om te ontsnappen aan de intolerante en inflexibele mensen in zijn leven, waaronder zijn traditionele vader. Wanneer Javed door een klasgenoot in aanraking wordt gebracht met de muziek van Bruce Springsteen, gaat hij hier helemaal in op en krijgt hij het zelfvertrouwen om ook zijn eigen stem te laten horen.
Blinded by the Light is een vrolijke ode aan Springsteen en toont ons  levensvreugde via zijn muziek en poëzie. Je mag een sentimentele feelgoodfilm verwachten over het vinden van een identiteit en het durven volgen van je dromen.
Deze film geeft hoop en levensvreugde via de popmuziek van Bruce Springsteen aan alle generaties. 
 
Gurinder Chadha (regisseur Bend it like Beckham): "De titel Blinded by The Light verwijst rechtstreeks naar een nummer van Bruce Springsteen.  Het is het openingsnummer van zijn debuutalbum Greetings from Asbury Park N.J. "
 
 
Gurinder Chadha
UK - 2019
1u57' min 
Ondertiteling Nederlands - 12+
 

Robert de Wavrin, een Belgische etnograaf | 17u

In de jaren ‘20 en ‘30, toen vele Belgen naar verschillende continenten trokken om er als industrieel of handelaar aan de kolonisatie deel te nemen, reisde Markies de Wavrin naar Zuid-Amerika. Het leven dat hij er leidde toont een tweespalt tussen twee roepingen, enerzijds die van avonturier, anderzijds die van nieuwsgierige ontdekkingsreiziger met belangstelling voor de mens. De Markies toont zich zowel fier op zijn successen als jager, als trots op zijn vriendschap met de indianen. Die dualiteit is terug te vinden in zijn talrijke boeken, die nu eens avonturenverhalen zijn (de jacht, de moeizame tocht op de rug van muilezels, gevaarlijke overtochten van rivieren, chaotische navigatie op waterlopen, conflicten met creolen, enz.), dan weer minutieuze en systematische registraties van de gebruiken van inheemse volkeren. Hij werd gedreven door een grote nieuwsgierigheid, vaak zonder enig vooroordeel, ten aanzien van gemeenschappen met zeden die ver van de westerse verwijderd waren.
Hij was verontwaardigd over de behandeling van de indiaanse bevolking door de koloniale heersers en voelde zich vereerd door de vriendschap die hij met de indianen kon opbouwen. 
Een lange tijd werd Markies de Wavrin gevierd als de grootste ontdekkingsreiziger van België. Zijn talrijke avonturen in Latijns-Amerika leidden tot succesvolle films. Ontdek dit fascinerend personage uit de geschiedenis in aanwezigheid van antropologe en filmmaker Grace Winter. 
 

Niels Dewil: "In navolging van de films die de Wavrin zelf maakte, ligt de focus van Grace Winter en Luc Plantier op verbeelden boven verhalen, op immersie boven interpretatie, en op openheid boven oordeel. De film nodigt de kijker uit zich te openen en te leren, niet alleen van de inheemse bevolkingen, maar ook van de Wavrin zelf. In die zin is 'Marquis de Wavrin' meer dan enkel een belangrijke film in de visuele antropologie, het is ook een portret van de diep-menselijke mogelijkheid tot zelf-transformatie."

 

Grace Winter en Luc Plantier
België - 2017
1u15' 
Ondertiteling Nederlands

Final cut Ladies and Gentleman | 20u

Met Final Cut: Ladies and Gentlemen creëerde de Hongaarse regisseur György Pálfi een duizelingwekkende film die bestaat uit zo’n 450 clips uit films van anderen. De regisseur construeert een found footage film rond een universeel liefdesverhaal dat hij destilleert door honderden korte shots van iconische liefdesscènes uit de filmgeschiedenis aan elkaar te plakken. 

De kracht van deze gerecycleerde film zit in het concept zelf: Pálfi probeert het universele verhaal van ‘Man ontmoet Vrouw, conflict houdt ze lange tijd uit elkaar’ samen te vatten door elk beeld een (herkenbaar) shot uit een andere film te laten zijn. Hij monteert wild verschillende iconische momenten uit de filmgeschiedenis aan elkaar om de verschillen en overeenkomsten te belichten, en om het basisverhaal dat aan vele romantische films ten grondslag ligt in zijn meest pure vorm te vertellen. Elk shot voert ons naar een andere locatie, in een ander TIJDperk, in het gezelschap van helden en heldinnen die van uiterlijk veranderen en waar maar één iets alles samenbrengt: de liefde. Een inspirerende aha-ervaring!
 
 
Bo Damas: "Deze film is gewoonweg een schizofrene wandeling van een filmfreak."
 
György Pálfi
Hongarije - 2012
1u14'
Ondertiteling Nederlands
 
 

Volledige schema: 

Vrijdag

Blinded by the light | 14u
Robert de Wavrin, een Belgische etnograaf | 17u
Final cut Ladies and Gentleman | 20u
 
Zaterdag
 
Mi amigo alexis  | 14u
Vijf films van vijf generaties vrouwelijke Belgische filmmakers | 17u 
Modern Times | 20u 
 
Zondag 
 
L'Extraordinaire Voyage de Marona | 14u
Wat hebben we verdiend vandaag? | 17u
The King of the Mount Ventoux | 20u
 
PARKING
 

CREDITS

Afbeelding: © Final cut Ladies and Gentleman