Mark Swysen

A midsummernight's dream-encountering a stray medusa in the city
Meer foto's
-
Expo
Locatie:
Tuin AC Praetorium | Maastrichterstraat 10, Tongeren
4 tem 13 augustus | doorlopend

Gratis
Expo
Locatie:
Tuin AC Praetorium | Maastrichterstraat 10, Tongeren
4 tem 13 augustus | doorlopend

Gratis

Met ‘Het Einde der Tijden’ in zicht nodigt kunstenaar Mark Swysen ons uit om onze verantwoordelijkheid te nemen voor de ecologische veranderingen die onze planeet en ons leven bedreigen met zijn indrukwekkende installaties  'A midsummernight's dream - encountering a stray medusa in the city' en 'Planet @ peril: day of reckoning'.

 

A midsummernight's dream - encountering a stray medusa in the city

De kwal, die u zo vaak heeft gevreesd en vermeden, als symbool van de kwetsbaarheid van het leven op deze planeet. Zoals de kwal de zee doorkruist en zich aanpast aan de veranderde omstandigheden, zo moeten wij ons ook aanpassen aan de onvoorspelbare en veranderde wereld om ons heen. De lichtgevende kwal in de tuin van het Praetorium benadrukt de klimaatproblemen waar we voor staan en de dreiging van de stijgende zeespiegel en overstromingen. De tentakels van deze droomachtige medusa worden gevormd door lege plastic waterflessen die op stalen stangen hangen. Het geeft een perfect surrealistisch plaatje van een waterdier dat zich boven land bevindt en uit zijn natuurlijke habitat is verbannen. Deze unieke installatie zal zeker een indruk achterlaten bij bezoekers en hen laten nadenken over de urgentie van de klimaatproblematiek.

 

Planet @ peril: day of reckoning

Het kunstwerk bestaat uit een gelaste aluminium constructie die de acht meridianen, evenaar en poolcirkels van een doorzichtige wereldbol suggereert. Onder de constructie reflecteert een oppervlak in de vorm van een oceaan of meer het zonlicht en draagt de littekens van schade en vervuiling. Een cirkelvormige buis van spiegels in het midden van de planeet reflecteert de omliggende gebouwen en bezoekers, hun vervormde reflectie is een essentieel onderdeel van de installatie. De boodschap van de installatie is dat wij als bewoners van de planeet verantwoordelijkheid dragen voor de ecologische veranderingen die onze planeet en ons leven bedreigen.

Planet@peril: day of reckoning
A midsummernight's dream-encountering a stray medusa in the city
Meer foto's

Evenement foto's

© Damien Thonnon