Mona Vanschoenwinkel licht mentaliteitswijziging bij MoMeNT toe

“We willen zelfs de slager om de hoek betrekken bij de culturele activiteiten”

MoMeNT, het voordien drie maanden durende cultuurfestival in de stad Tongeren (Limburg), onderging een grote hervorming en mentaliteitswijzing. Mona Vanschoenwinkel, huidig artistiek leidinggevende van MoMeNT, stelt de grootste veranderingen en hoofdpunten van de zevende editie van het vernieuwde kunstplatform voor.

MoMeNT is sinds 2017 het jaarlijkse cultuurfestival in de Limburgse stad Tongeren. Mona Vanschoenwinkel nam dit jaar de fakkel over van intendant Barbara Wyckmans, maar dit is niet de enige verandering die de cultuurorganisatie in 2023 ondergaat. MoMeNT is sinds heden namelijk niet langer een drie maanden durend cultuurfestival, maar hervormt zich tot een kunstenorganisatie die zich het hele jaar lang zal inzetten voor de cultuursector. Op deze manier willen de vier medewerkers van het MoMeNT-team opnieuw meer structuur brengen in de organisatie en de evenementen overzichtelijker maken voor het publiek. Door de evenementen te spreiden over een heel jaar in plaats van drie maanden kan het team meer in de diepte gaan en de activiteiten beter voorbereiden, zegt artistiek leidinggevende Mona Vanschoenwinkel.

Ondanks de grote mentaliteitswijzing bij MoMeNT blijft het verbindend thema “TIJD” en rode draad doorheen de voorgaande edities ook dit jaar behouden. Tijd is een belangrijk onderdeel van het leven en de organisatie van MoMeNT probeert dit elk jaar vanuit een ander perspectief te belichten. “Tongeren is hiervoor de ideale locatie, als eerste stad van België ademt het erfgoed in Tongeren TIJD”, zegt Mona Vanschoenwinkel. Voor de editie van dit jaar werd “het einde der tijden” als deelthema gekozen. Dit deelthema werd mede bedacht door Marcel Vanthilt: muzikant, presentator en curator van het onderdeel 'MoMeNTfestival' in 2023.

Jonge makers

Het kunstenplatform MoMeNT zal voor de zevende editie bestaan uit negen verschillende onderdelen die focussen op ontwikkeling, creatie en participatie vanuit de bevolking. Drie onderdelen zullen specifiek inzetten op de creatieve ontwikkeling van artistieke makers. Tijdens de verschillende ontwikkelingstrajecten zet MoMeNT in op de ondersteuning van de creatieve ontplooiing van de kunstenaars (zelfs al vanaf 6 jaar), en wil voor hen een netwerk opbouwen zodat het artistiek bezig zijn geen eenzaam proces hoeft te zijn.

Gemeenschapsvorming

Daarnaast wil MoMeNT ook een zo breed mogelijk publiek aantrekken en inspireren door hen kennis te laten maken met kunst en cultuur. Hierbij wil MoMeNT onder andere de inwoners van Tongeren bereiken. “We willen zelfs de slager om de hoek betrekken bij de culturele activiteiten, het moet echt iets van hen zijn”, zegt Mona Vanschoenwinkel. MoMeNT zal ook proberen het moeilijkst bereikbare publiek warm te maken, door activiteiten te organiseren in de meer kwetsbare wijken van Tongeren en actief in te zetten op het aantrekken van jongeren. Dit door middel van jongerenreporters, influencers en gebruik te maken van kanalen als TikTok.

Bovendien gaat MoMeNT elk jaar opzoek naar samenwerkingen met lokale culturele actoren, maar anderzijds wil de organisatie zich ook onderscheiden van het bestaande culturele aanbod door bijna uitsluitend (Limburgse) premières en eigen creaties te brengen. “Het moeten dingen zijn die je nergens anders kan zien”, voegt Mona Vanschoenwinkel eraan toe.

Om participatie aan de activiteiten laagdrempelig te houden, is er voor de meeste evenementen vrije toegang. De theatervoorstellingen en atelierweken zijn wel betalend, maar ook hier probeert de organisatie de bedragen zo laag mogelijk te houden.

Hoogtepunten

Het MoMeNT-festival zal plaatsvinden van vrijdag 4 tot en met zondag 13 augustus. Door het festival te bundelen in tien dagen wil de organisatie bezoekers uit heel België aantrekken en aanmoedigen om in Tongeren op vakantie te gaan. “Tijdens deze tien dagen zal er elk uur van de dag iets te beleven zijn”, belooft Mona Vanschoenwinkel alvast. De sterkte van dit cultuurfestival is volgens Mona Vanschoenwinkel dat het een disciplineloos festival is waarbij er geen specifieke doelgroep gekozen werd. De activiteiten zijn toegankelijk voor mensen van alle leeftijden, waarbij de beleving intenser is door de niet vanzelfsprekende en unieke locaties in Tongeren.

Een ander hoogtepunt van de zevende editie MoMeNT zijn volgens Mona Vanschoenwinkel de verschillende MoMeNT-creaties. De voorstelling “La fin du monde" (werktitel) van MoMeNT, Marcel Vanthilt en het Hermesensemble, is gebaseerd op de eerste film over het einde der tijden: Verdens Undergang. Deze zal geprojecteerd worden op de achterkant van het casino te Tongeren. Ook de theatrale expo “Op zoek naar verloren tijd” van MoMeNT en Thomas Janssens over de laatste terdoodveroordeelde Belg, is een must-see volgens Mona Vanschoenwinkel.

Voor trekker Mona Vanschoenwinkel zal de zevende editie van MoMeNT alvast succesvol zijn als één iemand dankzij MoMeNT het belang van kunst en cultuur inziet. “In de harde wereld van vandaag opnieuw zachtheid en kwetsbaarheid oproepen door middel van cultuur, dat is wat MoMeNT wil doen”, besluit Mona Vanschoenwinkel.

 

- Yentl Gurny - 

onderdelen en tijdlijn