Persconferentie MoMeNTfestival 2023: Curator Marcel Vanthilt kondigt 'Het Einde der Tijden' aan

 

door Elisabeth Morrhey

Dinsdag 6 juni werd er met een persconferentie het MoMeNT-festival voorgesteld, één van de negen luiken in de vernieuwde visie van MoMeNT – nu een kunstenorganisatie, meer dan een cultuurfestival. De negen luiken moeten de nadruk leggen op ontwikkeling, creatie, en presentatie. Naast de ontwikkeling van (jong) Limburgs talent, en daarbij eigen voorstellingen, blijven vaste waarden als het Stadsmuzikantenfestival en de DonderDagen, en natuurlijk het MoMeNT-festival, nu geconcentreerd in een culturele tiendaagse.

Ook nieuw is een curator, dit jaar Marcel Vanthilt. Als subthema voor editie 2023 koos hij ‘het Einde der Tijden’. Hij zette uiteen hoe negatief wij onze tijd ervaren, hoe we crisis na crisis de wanhoop nabij zijn. Maar, vertelde hij op zijn zo gepassioneerde, meeslepende wijze, op het eind redt de mens zich wel altijd: we zijn er nog steeds. Zelfs als het in september allemaal gedaan is, kunnen we beter nog even genieten – en zingeven. Marcel Vanthilt wil het wit konijn zijn dat ons komt redden, met kunst en cultuur.

En dat is waar het MoMeNTfestival 2023 om draait: het einde der tijden is dan misschien nabij, maar wij maken het nog even leuk. En hoe. De persconferentie bood een overzicht van het indrukwekkende programma, en een aantal teasers. Ook werd bekendgemaakt dat het hoofdkwartier, het ‘MoMeNThuis’, dit jaar in het vernieuwde stadhuis zal zijn. Naast het kantoor en de pop-upbar Tempus zullen daar ook verschillen expo’s en eyecatchers terug te vinden zijn.

Enkele eigen creaties zullen een rode draad doorheen het festival vormen, verweven met ‘het Einde der Tijden’. Zo is er De kist die de wereld overleeft, waarin bezoekers een voorwerp kunnen achterlaten, waarvan ze zouden willen dat het de tijd zelf overleeft, maar ook de MoMeNTcreatie van Marcel Vanthilt: Het Einde van de Wereld. Een thema dat zo triest klinkt, is eigenlijk bijna universeel in de literatuur-, film- en muziekgeschiedenis. Vanthilt bewerkte daarom een aantal nummers over het einde van de wereld, als begeleiding bij de eerste film ooit gemaakt over dat thema. Afgaande op de teaser op de persconferentie belooft het alvast een spectaculair project te worden. Daarnaast zullen er enkele receptieve voorstellingen getoond worden die in meer of mindere mate in het thema passen, veelal in (Belgische of Limburgse) première.

Ook niet te missen is het tweedaagse wijk-festival in Paspoel, wat de kers op de taart moet worden van een project uit de gloednieuwe jaarwerking van MoMeNT: MoMeNT wijkt uit. Daarin zal een uitgebreid programma worden aangevuld met twee voorstellingen die werden gemaakt in samenwerking met de inwoners en kinderen van Paspoel.

De hele persconferentie stelde een indrukwekkend programma voor: het lijkt zowaar of er begin augustus in elk Tongers decor cultuur te beleven zal zijn. Hopelijk draagt dat inderdaad bij aan de (vernieuwde) doelen van MoMeNT: participatie en gemeenschapsvorming, inclusief kwetsbare doelgroepen. Want dat, zoals burgemeester Patrick Dewael zei, “moet een missie zijn voor kunst”.

persconferentie
persconferentie
persconferentie
persconferentie
persconferentie
persconferentie