“Als we weten dat het einde nabij komt, doen we er dan iets aan of laten we de boel ontploffen in ons gezicht?”

Interview met curator Marcel Vanthilt (door Niels Dewil)

 

Met Marcel Vanthilt als curator voor het MoMeNTfestival kiest MoMeNT voor een persoonlijkheid die al ruim 40 jaar bekend is bij het grote publiek. Toch was hij verbaasd dat MoMeNT hem koos als curator voor het festival.

Marcel: Ik dacht: meen je dat nu? Ik vind dat wel een hele eer. In Vlaanderen is er een beperkt aantal cultuurfestivals waar verschillende kunstendisciplines aan bod komen. Je hebt Theater aan Zee, de Zomer van Antwerpen en MoMeNT in Tongeren. MoMeNT is een cultureel hoogstaand en toch laagdrempelig gebeuren. Daar het uithangbord van mogen zijn is een geschenk uit de hemel.

 

Met ‘Het Einde Der Tijden’ als centraal thema voor het festival, koos Marcel voor een onderwerp dat mensen al eeuwen bezig houdt. Volgens de curator is dit terug te brengen tot de angst die de mens heeft van zijn eigen einde.

Marcel: Wie je ook bent, er is een einde aan het menselijk leven. Om die angst weg te duwen denk je: misschien vergaat de wereld wel. In het handboek van bijna elke religie staat het einde der tijden aangekondigd. De Maya’s hadden het eeuwen voor Christus al over het einde der tijden. Dat was 2012. Ik moet iets gemist hebben, want ik zit hier nog.

 

Marcel lacht en toch is hij het die ‘Het Einde Der Tijden’ als thema koos voor het MoMeNTfestival.

Marcel: Ik ben opgegroeid in de jaren 60 en 70 en had toen het gevoel dat alles vooruitging. De universele mensenrechten waren nog maar pas ondertekend, er kwamen steeds meer rechten voor vrouwen, een abortuswet, meer rechten voor LGBTI+, enzovoort.  Maar de laatste jaren lijkt die vooruitgang volledig gestopt en merk ik veel achteruitgang, zeker toen MoMeNT mij contacteerde voorbije winter. We waren nog maar net door de Covidpandemie geraakt en opeens werden we geconfronteerd met een oorlog in Oekraïne. Op televisie, in het parlement en op voetbalvelden was er continu ruzie tussen Jan en alleman. In Florida mocht je opeens niet meer over ‘gay’ praten. Ik dacht: waar gaan we naartoe? Gaan we terug naar de middeleeuwen? Ik had het gevoel: dit is een beetje het einde der tijden. Alles gaat hier mis. Misschien is het gewoon een tegenbeweging die wel weer stopt. Maar toch vind ik het heel beangstigend.

 

Die insteek lijkt somber, maar Marcel wil er net iets positief van maken.

Marcel: Als we weten dat het einde nabij komt, doen we er dan iets aan of laten we de boel ontploffen in ons gezicht? Dan denk ik: laat ons er iets aan doen, bijvoorbeeld door erover te praten, dingen in vraag te stellen, te benoemen wat we niet willen én te genieten van de mooie dingen in het leven. Voor al die zaken zijn er de kunsten. 

 

En die kunsten krijgen op het MoMeNTfestival alle ruimte. Ook Marcel zal er vaak te zien zijn: als gastspreker bij Frank Van Laeken, als spoken word performer bij De Langste Tafel en Dans!Dichter!Dans, als co-producer en muzikant bij Het Einde van de Wereld, als DJ, als model. Eerst is er vanavond het openingsspektakel en ook daar speelt Marcel een rol… Kom dat zien!

Marcel Vanthilt