Curator MoMeNTfestival'23 kiest voor

Het Einde Der Tijden

Bent u stilaan de wanhoop nabij? Het leven te duur, de aarde warmt op, fanatici overal, de redelijkheid ver weg. Enkel nog geroep, geblaat, gekwaak. Dag in, dag uit. Dit gaat toch helemaal niet goed? De mensen vreten malkander op. Elke buur is 'n vijand, elke mening 'n kopstoot waard, elke morzel gazon 'n territorium. Polarisering alom. Vrijheid is verworden tot 'ik moet just niks' en kust allemaal mijn rug. Hoop vindt u in de Euromillions, niet in de politiek. Geloof hebt u in de coureurs, dat ze de koers zullen winnen.En liefde vindt u op 'n dating-site: swipe, dump, next. We zijn totaal losgeslagen, vrienden, het spoor bijsteld, verdwaald in 'n poel van data, info en teveel van alles. Komt dit nog goed? Of is dit - tromgeroffel, trompetgeschal - Het Einde Der Tijden? Is de apocalyps werkelijk nabij? Is dit de ondergang van het avondland? Is hét Le Moment suprême in aantocht? 

Zou het erg zijn? Dat het morgen gedaan is? Eén druk op 'n knop en klaar. Moeilijk is het niet. Dat dacht men in de Koude Oorlog (1945 - 1991) ook al en kijk: we leven nog. Men dacht het ook toen Tsjernobil ontplofte (1986) en al met al bleef het aantal Vlamingen dat stierf van de fall-out beperkt. 11 september was weer zo'n moment. Ik dacht het zelf ook die middag: dit is 'm, Wereldoorlog 3, we gaan zo meteen met z'n allen in vlammen op en finito! Intussen zijn we alweer 20 jaar verder en we boeren maar voort. We hebben - allemaal samen! - de Eyjafjallajökull gehad in 2010: vulkanische stofwolken ontregelden onze wereld. In 2015 waren er de aanslagen in Parijs, in 2016 gevolgd door de terreur in Brussel. In 2020 stond het leven plots helemaal stil: geen hond meer op straat, iedereen in quarantaine. Niemand die dàt zag aankomen. En de president van Amerika? Die ontkende z'n verkiezingsnederlaag, waarop zijn aanhangers het Capitool bestormden en de democratie trachtten te lynchen. Terwijl later in 2021 Wallonië overstroomde. Wallonië! ... Als zelfs Wallonië gestraft wordt, dan hebben de Goden het slecht met ons voor. En toen moest de 'speciale militaire operatie' in Oekraïne nog beginnen. 

Dit is dus wel degelijk het einde der tijden, de repetities zijn voorbij. Prima voor mij, ik hou van 'n deadline, daar kan je wat mee. Dus: wat te doen? Simpel: we laten alsnog kunst de wereld redden! Waar? Op de oudste plek in ons tranendal, Tongeren! Bakermat van cultuur en civilisatie. Terug naar de bron! Het MoMeNTfestival gaat door van 3 tot en met 13 augustus. Wat inspireert ons? Wat vermaakt ons? Wat brengt ons het hogere? En - als we dan allemaal in extase zullen verkeren - hoe maken we er 'n mooi eind aan?  

Muziek dus, theater, gesproken woord, filosofie, dans & beeld! Het totale leven, ter verpozing maar ook ter zinvolle invulling. Wat heeft nog waarde, wat heeft zin, wat betekenen de dingen nog? Kunst maakt 'n beter mens van ons. En eens 'n beter mens, kunnen we dit einde alweer 'n eindje uitstellen tot het volgende. 

Einde.

Marcel Vanthillt, curator MoMeNTfestival'23