Schrijf je in op onze nieuwsbrief!

Onze sponsors

Werk samen met Pistoletto!

het teken van oneindigheid als kunstwerk op zich! Michelangelo Pistoletto heeft het wiskunde teken in een nieuw jasje gestoken en maakt zijn kunstwerken hier ook rond als het gaat over ‘the third paradise’.
Wil jij hier ook graag aan meewerken? vindt hier ook terug hoe dat kan!


Michelangelo Pistoletto

Voor de 9de maand en MoMeNT werkt de stad samen met de Italiaanse kunstenaar Michelangelo Pistoletto. Deze kunstenaar ontwierp een lemniscaat – het symbool van oneindigheid. Pistoletto is een vertegenwoordiger van de Arte Povera. Deze kunstbeweging gebruikt vooral eenvoudige materialen in haar werken.
Met het oneindigheidssymbool verwijst Pistoletto naar een nieuw evenwicht dat moet ontstaan tussen de natuur, het artificiële en de mens. In zijn filosofie zijn wij tuiniers die deze planeet en de menselijke maatschappij moeten beschermen. Dit noemt Pistoletto het Derde Paradijs: mens en natuur smelten samen, bijvoorbeeld door kunst. De lemniscaat is het symbool van dit Derde Paradijs.
De kunstwerken van Michelangelo Pistoletto zijn wereldwijd verspreid. Ook Tongeren stapt mee in het verhaal. In september wordt in het Pliniuspark een kunstwerk – ontworpen door Le Prince Evêque – onthuld van drie heuvels of tumuli (naar het voorbeeld van de drie cirkels in het oneindigheidssymbool), perfect geïntegreerd in het park.

Plastic dopjes

Om het gedachtengoed van Pistoletto te verspreiden, organiseert de stad een aantal acties. Daarbij doen we een beroep op alle Tongenaren. Zo willen we met plastic dopjes een groot oneindigheidssymbool maken. Met de inzameling krijgt het Belgisch Centrum voor Blindegeleidehonden bovendien de nodige sponsoring. Verzamel dus alle mogelijke plastic schroefdopjes van drankflessen (water, frisdrank, melk, fruitsap,…) en breng ze voor 20 augustus naar het Praetorium of Toerisme Tongeren. Als hun rol in het kunstwerk uitgespeeld is, gaan de plastic dopjes naar een recyclagebedrijf.
Meer info: www.dopjesactie.be

Eigen kunstwerk

Bent u lid van een club of culturele vereniging? Zoekt u een leuk project voor de vriendenkring of de klas? Bundel dan uw krachten en ga op een originele manier aan de slag met het symbool van het Derde Paradijs. Maak een eigen kunstwerk, bouw een kamp of vorm een mensenkring. De mogelijkheden zijn eindeloos.
Wij zijn benieuwd naar het resultaat. Hou ons op de hoogte van uw activiteit of stuur een foto van het eindresultaat naar pistoletto@stadtongeren.be.
We organiseren ook een tekenwedstrijd waarbij we u uitdagen om een originele versie van het symbool van de oneindigheid te ontwerpen. We selecteren tien tekeningen die we vervolgens op gerecycleerde postkaarten laten drukken en gratis verspreiden in de stad. De winnaars van deze wedstrijd krijgen een prijzenpakket van de stad.
Ontwerpen insturen kan tot 30 juni naar: pistoletto@stadtongeren.be. Of binnenbrengen bij Erfgoed – Toerisme Tongeren (Via Julianus 2).